Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Οι βασικές οικοδομικές εργασίες μετρώνται με τις παρακάτω μονάδες:

 Σοβάδες Τα επιχρίσματα (σοβάδες) διακρίνονται σε εξωτερικά και εσωτερικά. Τα εξωτερικά μετρώνται "σεντόνι" (δηλαδή χωρίς την αφαίρεση των ανοιγμάτων) μετρώνται σε τετραγωνικά μέτρα (m2) ορατής επιφάνειας. Εντοιχισμένα στοιχεία επιφανείας  0,10 m2 ή μικρότερα ανά τετραγωνικό μέτρο δεν υπολογίζονται για την απλούστευση των υπολογισμών

Στα εσωτερικά επιχρίσματα αφαιρούνται τα ανοίγματα και το ύψος τους μετριέται είτε από την τελειωμένη επιφάνεια του ξύλινου δαπέδου είτε από τη μέση του σοβατεπιού για μαρμάρινα δάπεδα ή δάπεδα από πλακάκια.

Τοιχοποιίες Οι τοιχοποιίες μετρώνται ανά είδος (εξωτερικές, εσωτερικές και μεσοτοιχίες) σε τετραγωνικά μέτρα (m2) πραγματικής επιφανείας από όπου αφαιρούνται τα κουφώματα και τα πρέκια. Δεν αφαιρούνται επαφές στοιχείων (π.χ. εγκάρσιοι δοκοί που έρχονται σε επαφή με την τοιχοποιία) εμβαδού μικρότερου από 0,10 m2 ανά τετραγωνικό μέτρο.


Στης τοιχοποιίες σε κάθε περίπτωση μετριέται το πραγματικό εμβαδόν τους, δηλαδή το εμβαδόν τους μετά την αφαίρεση των ανοιγμάτων και των πρεκιών. Στην αναλυτική προσμέτρηση της τοιχοποιίας μετράμε το πραγματικό εμβαδόν της τοιχοποιίας από τα όρια του σκυροδέματος (δηλαδή από παρειά σε παρειά υποστυλώματος και από την πλάκα δαπέδου μέχρι το κατώτερο άκρο της δοκού). Από το εμβαδόν αυτό αφαιρούμε τα ανοίγματα και τα πρέκια.

Σκυροδέματα: Τα σκυροδέματα μετρώνται σε κυβικά μέτρα (m3). Στον υπολογισμό των όγκων δεν αφαιρούνται οι σιδηροί οπλισμοί, οι φαλτσογωνίες, οι τυχόν σωλήνες των ηλεκτρικών αγωγών και ο,τιδήποτε άλλο έχει όγκο μικρότερο από 0,02 m3 ανά κυβικό μέτρο. Σε περίπτωση στοιχείων με μικρές διαστάσεις (π.χ. πρέκια, κατώφλια, σκαλοπάτια κ.λπ.) ή πολύ επιμήκων στοιχείων (π.χ. σενάζ), αυτά συνήθως μετρώνται σε μέτρα μήκους ("τρέχοντα μέτρα"). Τα πρέκια, τα κατώφλια και τα σκαλοπάτια μετρώνται ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις και με το κομμάτι.

Σιδερένιος οπλισμός: O οπλισμός του σκυροδέματος μετριέται σε χιλιόγραμμα. Από ειδικούς πίνακες  προκύπτει το βάρος του οπλισμού ανά μέτρο μήκους ανάλογα με τη διάμετρο της ράβδου. Έτσι, στα σχέδια απλώς μετράμε τα μέτρα μήκους του οπλισμού κάθε διαμέτρου. Δε μετρώνται τα βάρη των συρμάτων σύνδεσης και τα βοηθητικά σίδερα για την συγκράτηση των οπλισμών στη θέση τους.

Ξυλότυποι: Οι ξυλότυποι μετρώνται σε τετραγωνικά μέτρα (m2) εφαπτόμενης επιφάνειας στο σκυρόδεμα. Φαλτσογωνίες ή άλλα εντοιχισμένα υλικά επιφανείας 0,10 m2 ή μικρότερα ανά τετραγωνικό μέτρο δεν υπολογίζονται για την απλούστευση των υπολογισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου