Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Κουρασάνι & Πατητή τσιμεντοκονία






Έχουμε λοιπόν το κουρασάνι το οποίο είναι συνδυασμός κονίας και κεραμικών προϊόντων διαφόρων κοκκομετρικών διαβαθμίσεων, αποτελείται κυρίως από θηραϊκή γη και κεραμάλευρα. Με το κουρασάνι το επίχρισμα χρωματίζεται απευθείας σε διάφορες αποχρώσεις .Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για εμφανείς τοιχοποιίες, ειδικά επιχρίσματα για νέες οικοδομές, επιστρώσεις δαπέδων, εύκαμπτα δάπεδα αθλητικών χώρων, στεγανωτικές εργασίες, κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών διαφόρων διαστάσεων, αρμολογήματα, εσωτερικούς χώρους, εμφανή έγχρωμα μπετά.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Το κουρασάνι είναι φυσικό προϊόν χωρίς χημικές προσμίξεις.  
Έτσι εξασφαλίζεται:
      στις ανακαινίσεις, η συμβατότητα παλιού και νέου κονιάματος,  με αποτέλεσμα τη λειτουργική και αισθητική εναρμόνιση τους στις καινούργιες οικοδομές, πολύ καλή στεγάνωση και ανθεκτικότητα, ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης, Κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα ως δομικό υλικό που εξασφάλιζε στεγανότητα και ανθεκτικότητα, ενώ ταυτόχρονα χάριζε στα κτίσματα το γνωστό κοκκινωπό χρώμα. Σήμερα χρησιμοποιείται για τους ίδιους λόγους, τόσο για την ανακαίνιση και συντήρηση ιστορικών κτισμάτων, όσο και για την κατασκευή σύγχρονων. Με το κουρασάνι το επίχρισμα χρωματίζεται απευθείας σε διάφορες αποχρώσεις του κεραμιδί, μπλε, κίτρινου και άσπρου οπότε αποφεύγεται το Βάψιμο. 
      Εταιρείες υπάρχουν αρκετές που προμηθεύουν το κουρασάνι, με μικρές παραλλαγές. Όπως η koyrasanit, το eco koyrasani, και η Προλάτ.

ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ
 Η πατητή τσιμεντοκονία που γίνετε και με κουρασάνι,(γιατί γίνετε και με άλλα υλικά) είναι ουσιαστικά το αρχαίο «δυαδικό τσιμέντο» και σήμερα πια θεωρείται το πλέον οικολογικό υλικό. Η σύσταση του αποτελείται από: θηραϊκή γη (ποζουλάνη), ποταμίσια άμμο (δεν περιέχει άλατα), υδραυλικό ασβέστη (σκόνη), νερό. Η ανάμιξη αυτών των υλικών μας δίνει ένα πολύ ισχυρό κονίαμα που είναι εργάσιμο όπως ένα κανονικό κονίαμα σοβατίσματος, μόνο που είναι πιο υγιές. Ο λόγος είναι πως αυτό επιτρέπει στο τοίχο να αναπνέει ενώ ταυτόχρονα δεν απορροφά νερό και λόγο της απουσίας του τσιμέντου δε δημιουργούνται σκασίματα ή ρηγματώσεις. Με την πρόσμιξη χρώματος (κεραμάλευρο) μπορεί να πάρει ότι χρώμα θέλουμε. Έχει πάρα πολύ καλή συμπεριφορά στην υγρασία και στη συστολή – διαστολή. Κατάλληλο για εσωτερική και εξωτερική χρήση ως επικάλυψη σε τσιμεντένιους τοίχους και δάπεδα, αλλά και σε πλακάκια, μάρμαρα, μωσαϊκό με την απαραίτητη προετοιμασία του υποστρώματος.



Η ιστορία του οικολογικού σοβά κουρασάνι:

http://betoncire-ioanis.blogpot.com/2011/04/blog-post_11.html








                                                    








2 σχόλια:

  1. Η πατητη τσιμεντοκονια ειναι ελληνικη πατεντα, αν δεν κανω λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και χρόνια...απλά τώρα ξαναήρθε με ποιό σύγχρονα υλικά.

      Διαγραφή